Rozbratel wołowy – charakterystyka
Rozbratel to fragment mięsa pochodzący z części grzbietowej korpusu naszych krów rasy Limousine – a dokładnie biegnący wzdłuż kręgosłupa mięsień. Ma on grubo-włóknistą budowę, okryty warstwą tłuszczu zewnętrznego i błonami. Ten typ wołowiny należy do najbardziej wartościowych i najsmaczniejszych – Kruchość i soczystość, te właśnie cechy charakteryzują rozbratle. Jest też doskonałym źródłem białka, a także wielu witamin i minerałów. Ponadto rozbratel wołowy to produkt, dla którego w kuchni można znaleźć naprawdę wiele zastosowań.
Mięso, jakim jest rozbratel można zakupić u nas zarówno z kością jak i bez.
Rozbratel wiedeński – przepis
Składniki:
- 800g rozbratla lub rostbefu, oczywiście z naszego sklepu z wołowinką
- 100g masła klarowanego
- 150g cebuli
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Piękne mięsko myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki (jeden kawałek około 200g), rozbiajmy je na cienkie plastry i sparzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy z obu stron wołowinkę 2 minutki.
Dodajemy cebulkę do na patelnie i chwile smażymy.
Rozbratle lub rostbef podajemy z cebulą, posypane posiekaną natką.
Rozbratel duszony – przepis
Składniki
- rozbratel wołowy – 800 g,
- oliwa z oliwek 2 łyżki,
- łyżka masła osełkowego,
- duże cebule pokrojone w piórka – 2 szt,
- 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w
- cienkie plasterki,
- łyżka kminku,
- łyżka mielonej słodkiej papryki,
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Oliwę wraz z masłem rozgrzej w rondlu i lekko podsmaż w nim mięso na rumiany kolor.
Następnie dodaj cebulę, czosnek, kminek, sól, pieprz, paprykę. Smaż do czasu zmięknięcia cebuli.
Kolejnym krokiem będzie duszenie, do tego trzeba będzie podlać mięso wodą oraz dusić pod przykryciem przez około 2.5 – 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy oraz pietruszkę.
Duszony rozbratel podajemy wedle uznania.
przepis na rozbratel wiedeński zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP oraz sprawdzony przez nas.