Rozbratel wołowy – przepis i opis

Podbeskidzka Wołowina 9 Blog o wołowinie 9 Rozbratel wołowy – przepis i opis

Rozbratel wołowy – charakterystyka

 Rozbratel to fragment mięsa pochodzący z części grzbietowej korpusu naszych krów rasy Limousine – a dokładnie biegnący wzdłuż kręgosłupa mięsień. Ma on grubo-włóknistą budowę, okryty warstwą tłuszczu zewnętrznego i błonami. Ten typ wołowiny należy do najbardziej wartościowych i najsmaczniejszych – Kruchość i soczystość, te właśnie cechy charakteryzują rozbratle. Jest też doskonałym źródłem białka, a także wielu witamin i minerałów. Ponadto rozbratel wołowy to produkt, dla którego w kuchni można znaleźć naprawdę wiele zastosowań.
Mięso, jakim jest rozbratel można zakupić u nas zarówno z kością jak i bez.

Mięso wołowe - rozbratel

Rozbratel wiedeński – przepis

Składniki:

  • 800g rozbratla lub rostbefu, oczywiście z naszego sklepu z wołowinką
  • 100g masła klarowanego
  • 150g cebuli
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piękne mięsko myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki (jeden kawałek około 200g), rozbiajmy je na cienkie plastry i sparzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy z obu stron wołowinkę 2 minutki.

Dodajemy cebulkę do na patelnie i chwile smażymy.

Rozbratle lub rostbef podajemy z cebulą, posypane posiekaną natką.

Rozbratel duszony – przepis

Składniki

  • rozbratel wołowy – 800 g,
  • oliwa z oliwek  2 łyżki,
  • łyżka masła osełkowego,
  • duże cebule pokrojone w piórka – 2 szt,
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w
  • cienkie plasterki,
  • łyżka kminku,
  • łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Oliwę wraz z masłem rozgrzej w  rondlu i lekko podsmaż w nim mięso na rumiany kolor.
Następnie dodaj cebulę, czosnek, kminek, sól, pieprz, paprykę. Smaż do czasu zmięknięcia cebuli.

Kolejnym krokiem będzie duszenie, do tego trzeba będzie podlać mięso wodą oraz dusić pod przykryciem przez około 2.5 – 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy oraz pietruszkę.
Duszony rozbratel podajemy wedle uznania.

przepis na rozbratel wiedeński zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP oraz sprawdzony przez nas.