podbeskidzka-wolowina logo

Sprzedaż: 28.01.2021r. – 29.01.2021r.

Zamówienia na wędzonki do: 15.01.2021r.

Zamówienia na mięso do: 24.01.2021r.

Zobacz nowość w naszym cenniku, zachwyć się, złóż zamówienie

Rozbratel wołowy – przepis i opis

  Sprzedaż: 28.01.2021r. – 29.01.2021r.

              Zamówienia na wędzonki do: 15.01.2021r.

          Zamówienia na mięso do: 24.01.2021r.

Zobacz nowość w naszym cenniku, zachwyć się, złóż zamówienie

Rozbratel wołowy – charakterystyka

Rozbratel to fragment mięsa pochodzący z części grzbietowej korpusu naszych krów rasy Limousine – a dokładnie biegnący wzdłuż kręgosłupa mięsień. Ma on grubo-włóknistą budowę, okryty warstwą tłuszczu zewnętrznego i błonami. Ten typ wołowiny należy do najbardziej wartościowych i najsmaczniejszych – Kruchość i soczystość, te właśnie cechy charakteryzują rozbratle. Jest też doskonałym źródłem białka, a także wielu witamin i minerałów. Ponadto rozbratel wołowy to produkt, dla którego w kuchni można znaleźć naprawdę wiele zastosowań.
Mięso, jakim jest rozbratel można zakupić u nas zarówno z kością jak i bez.

Mięso wołowe - rozbratel

Rozbratel – jakie ma zastosowanie w kuchni?

Nasz sklep PODBESKIDZKA WOŁOWINA charakteryzuje się dużym popytem na rozbratle, tak samo jak na antrykot, nie bez powodu, ponieważ ma on wiele zastosowań w kuchni, doskonale nadaje się na steki (grillowane, smażone), rumsztyki, filety. Warto również wspomnieć, że rozbratel świetnie smakuje duszony.

Krótko mówiąc – jest to rodzaj mięsa, który powinien zadowolić nawet największych smakoszy.

Rozbratel wiedeński – przepis

Składniki:

800g rozbratla lub rostbefu, oczywiście z naszego sklepu z wołowinką

100g masła klarowanego

150g cebuli

1/4 pęczka natki pietruszki

sól

pieprz

 

 

Piękne mięsko myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki (jeden kawałek około 200g), rozbiajmy je na cienkie plastry i sparzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy z obu stron wołowinkę 2 minutki.

Dodajemy cebulkę do na patelnie i chwile smażymy. 

Rozbratle lub rostbef podajemy z cebulą, posypane posiekaną natką.

Rozbratel duszony – przepis

Składniki:

rozbratel wołowy – 800 g,

oliwa z oliwek  2 łyżki,

łyżka masła osełkowego,

duże cebule pokrojone w piórka – 2 szt,

5-6 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki,

łyżka kminku,

łyżka mielonej słodkiej papryki,

koncentrat pomidorowy – 3 łyżki,

pęczek posiekanej natki pietruszki,

sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

 

Oliwę wraz z masłem rozgrzej w  rondlu i lekko podsmaż w nim mięso na rumiany kolor.
Następnie dodaj cebulę, czosnek, kminek, sól, pieprz, paprykę. Smaż do czasu zmięknięcia cebuli.

Kolejnym krokiem będzie duszenie, do tego trzeba będzie podlać mięso wodą oraz dusić pod przykryciem przez około 2.5 – 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie. 
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy oraz pietruszkę. 
Duszony rozbratel podajemy wedle uznania.

Jeśli trafiłeś pierwszy raz na moją stronę dzięki temu wpisowi, KLIKNIJ i przejdź do strony głównej lub do wszystkich wpisów! 🙂

przepis na rozbratel wiedeński zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP oraz sprawdzony przez nas.

Skontaktuj się,
złóż zamówienie


+48 669012104
gr.zmelty@interia.pl

i odbierz pod adresem

Bronów, ul. Zarzeczna 4

© 2020 Wszelkie prawa zastrzeżone

Hej hej! Sprzedaż już nie długo, złóż zamówienie!

Sprzedaż: 28.01.2021r. – 29.01.2021r.

Zamówienia na wędzonki do: 15.01.2021r.

Zamówienia na mięso do: 24.01.2021r.