Kebab – historia
Jak mogłoby się nie wydawać dla przeciętnego łakomczucha, kebab jest bardzo rozbudowaną, różnorodną potrawą, która kusi ludzi już od Starożytnej Grecji! Przejdźmy do konkretów, słowo “kebab” wywodzi się z języka perskiego i oznacza nic innego jak mięso opiekane na różnie, czyli standardowy widok, który towarzyszy nam przy zamawianiu kebaba. Ciekawostką jest samo wynalezienie opiekania mięsa w taki sposób tysiące lat temu, gdyż ten patent wynaleźli żołnierze, którzy nabijali ogromną ilość mięsa na swoje miecze i opiekali go nad ogniem, zauważyli oni wtedy, że mięso z brzegu jest bardzo smaczne, więc jak można się domyślić sposób krojenia mięsa również został wynaleziony w tamtym okresie. Mimo że kebab nie tylko pod kątem wynalezienia mięsa, lecz pod kątem całej potrawy ma setki lat to do Polski przywędrował dopiero w latach 90 znikąd indziej niż z Niemiec. Kebab w Polsce nie miał łatwo, ponieważ sądzono, jak taka prymitywna i łatwa potrawa może być smaczna i pożywna przy tradycyjnych Polskich potrawach. Nie każdemu też smakowało mięso, gdyż przez pierwsze lata kebaba w Polsce był on podawany tylko z baraniną.
Rodzaje kebaba
Przez ten długi czas, kiedy kebab zyskiwał na popularności, na całym świecie powstawały coraz bardziej abstrakcyjne jego rodzaje. Rodzajów kebaba jest 9 i są nimi:
- Adana kebab
- Urfa kebab
- Döner kebab
- İskender kebab
- Patlıcan kebab
- Manisa kebab
- Beyti kebab
- Tandir kebab
- Talaş kebab
Jednakże my najbardziej skupimy się na rodzaju, który kryje się pod numerem 3, czyli Döner kebab. Ten właśnie rodzaj kebaba to pierwsza myśl każdego Polaka jak wygląda kebab. Mięso wołowe, baranie lub drobiowe, pokrojone w cieniutkie plasterki, warzywa, sos i całość zapakowana w bułce lub placku. Co jeszcze wyróżnia Dönera? Niska cena, gdyż w krajach typu Niemcy, ten rodzaj kebaba jest traktowany jako przekąska.
Jak zawijać tortille kebab?
Tortilla na kebab powinna być zawijana tylko w jeden, prawidłowy (prawilny) sposób, gdyż chroni on przed ucieknięciem zawartości z placka, co wiąże się z możliwością jedzenia go gdziekolwiek indziej niż nad talerzem, bez obawy, że coś mocno ubrudzimy. Tortille na kebaba należy zawijać w następujących krokach:
- Farsz (mięso, warzywa i sos) ułóż na środku tortilli,
- zagnij dół placka do góry,
- zagnij jeden z boków do środka,
- drugi z boków również zagnij do środka, lecz jednocześnie mocno zaciskając,
- całość umieść w foli aluminiowej.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego,
- przyprawy do mięsa,
- 1/2 łyżki chili cayenne,
- 1 łyżeczka sól,
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 starta cebula,
- koperek,
- ogórek zielony tarty,
- 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- majonez,
- ketchup,
- sałatka pekińska,
- kapusta czerwona,
- ogórki,
- pomidorki,
- cebula.
Instrukcje
- Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, czyli przyprawy do mięs, chilli cayenne, sól, pieprz, bazylie, oregano, kolendrę, czosnek, cebulę. Dokładnie mieszamy wszystko i dajemy do zamrażalnika. Zmrożone mięso kroimy nożem na cieniutkie plastry i podsmażany kilka minut na odrobinie oleju. Na gotowe placki tortilli nakładamy ketchup, sałatę pekińską, kapustę czerwoną, ogórki, pomidorki, cebulę, podsmażone mięso, oraz sos koperkowo-czosnkowy, który robimy z koperku, ogórka zielonego, czosnku, jogurtu naturalnego i majonezu.
- Tortille w odpowiedni sposób zwijamy (na końcu wpisu krótka instrukcja) i wkładamy do folii aluminiowej, a następnie na kilka minut do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Podanie według własnego uznania, my preferujemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.