Wołowina Czechowice

Najbliższa sprzedaż odbędzie się 15 i 16 grudnia.
Zamówienia na całą naszą ofertę możecie składać do 6 grudnia.

Uwaga!

Na ten moment nie oferujemy wysyłki wołowiny!

Odbiór jest możliwy tylko stacjonarnie w naszym sklepie w Bronowie!

Steki - Podbeskidzka wołowina

Czym wyróżnia się nasz sklep z wołowiną w Czechowicach?

Wołowina, którą sprzedajemy hodujemy w naszym gospodarstwie rolnym.
Sami jemy to, co wam sprzedajemy dlatego dbamy o to, żeby były one naturalnie karmione i nie były przykute łańcuchem do jednego miejsca, dlatego posiadamy ogromny wybieg dla wszystkich pociech.
Nasze krowy są z gatunku “Limousine”, czyli naturalnie cechują się sporą porcją chudego mięsa o wybitnej jakości i unikalnym smaku.
Nasze gospodarstwo rolne funkcjonuje aż 70 lat, wiemy o prawidłowej hodowli wszystko, a to daje nam wyższość nad jakością i smakiem oferowanego mięsa w supermarketach.

Kiedy sprzedajemy?

O terminie możliwości zamówienia oraz terminach sprzedaży zawiadamiamy Was na naszej stronie na Facebook’u i poprzez wiadomości SMS, naturalnie po ówczesnym skontaktowaniu się z nami telefonicznie (lub podczas odbioru zamówienia) i podaniu numeru telefonu i danych personalnych. Wtedy, przed każdą sprzedażą zostaniesz doinformowany króciutkim a jakże zwięzłym SMSkiem.

Jak wygląda składanie oraz odbieranie zamówienia?

Złożenie zamówienia na nasze mięso wołowe jest łatwe, ponieważ są tylko trzy opcje, czyli poprzez naszą stronę Podbeskidzka Wołowina na Facebook, telefonicznie lub mailowo.
Po złożeniu zamówienie zapisujemy je i na kilka dni przed sprzedażą kontaktujemy się z Tobą i podamy dzień oraz godzinę, w której trzeba odebrać zamówienie. Z racji, że jest to produkt spożywczy, nie nie mamy możliwości wysyłki zamówień do Czechowic-Dziedzic.

Czym karmimy nasze krowy rasy Limousine?

Zwracamy szczególną uwagę do karmienia naszych krów już od samego narodzenia, bo właściwe i sumienne dokarmianie młodych krów przekłada się na smak oraz na jakość mięsa.
Przez pierwsze 8-9 miesięcy życia krów rasy Limousine mamy prawie całkowicie ułatwioną pracę, bo są one nasilane przez matkę jej mlekiem, jedyne, co kontrolujemy to świeże sianko, które małe krowy podjadają pomiędzy piciem mleka. Gdy mija wspomniany okres 8 lub 9 miesiąca powoli wdrażamy inne metody “posiłków”, które tworzymy u nas w gospodarstwie rolnym, więc posiadamy całkowitą kontrolę nad tym, co jedzą. Zawsze w naszym przypadku krowy nasilane są kiszonką z trawy i kukurydzy, mieszanką pasz treściwych (pszenica, jęczmień, śruta rzepakowa, soja). Oczywiście nie można zapomnieć o suplementacji witamin. Udało nam się po wielu latach prób i testów wybrać takie , które są wytwarzane naturalnie i mają one pozytywny wpływ, a nie jak zdecydowana większość pseudo “witamin” – negatywnie.
Wołowina w bielsku białej - Wołowina Bielsko

Cennik wołowiny

Rosołowe

35 zł / kg

Gulasz

39 zł / kg

Rozbratel

37 zł / kg

Antrykot

50 zł / kg

Polędwica prawdziwa

149 zł / kg

Polędwica ligawa

55 zł / kg

Grube

46 zł / kg

Mielone

35 zł / kg

Mielone na hamburgery

37 zł / kg

Polędwica wędzona

150 zł / kg

Pastrami

70 zł / kg

Szynka wołowa z przyprawami

68 zł / kg

Szynka wołowa

68 zł / kg

franfurterki

Franfurterki

43 zł / kg

Parówki wiedeńskie

Kiełbasa parówkowa (wiedeńska)

32 zł / kg

Kiełbasa cienka

Kiełbasa cienka

36 zł / kg

Wędzonki wieprzowe, schab, szynka, boczek, baleron, żeberka

45 zł / kg

Kiełbasa cienka biała

34 zł / kg

Kiełbasa parówkowa (w folii)

30 zł / kg

Kiełbasa parówkowa (serdelki)

30 zł / kg

Frankfurterki grillowe białe

38 zł / kg

Kiełbasa szynkowa

43 zł / kg

Źródełko wiedzy o wołowinie

Wołowina, coraz częściej jest zamieniane na mięso drobiowe, niestety, nie jest to potrzebne. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze, jakie ma mięso wołowe, jest zaliczana do jednych z najbardziej odżywczych produktów, które możemy zjeść, a jak wszyscy wiemy, odpowiednia ilość składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Analizując badania, wołowina składa się w około 45% z białka i w około 54% z tłuszczu, najmniej wołowina składa się z węglowodanów, bo tylko z około 1%.
Kaloryczność wołowiny jest różna, ponieważ wszystko zależy od tego, jaką część tuszy wołowej użyjemy, lecz nie tylko. Istotną kwestią jest sam chów bydła, czyli wiek, masa ciała, wielkość umięśnienia i jaka jest ilość tłuszczu w ciele, wynikający z sposobu karmienia.
Oprócz idealnego rozłożenia makroskładników warto nieco napisać o witaminach i minerałach, zawartych w mięsie wołowym, ponieważ właśnie ten rodzaj mięsa ma najwięcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do innych. Ponadto wołowina ma w sobie: witaminę A (wzmacnia odporność organizmu, zwalcza wirusy i bakterie, chroni przed zakażeniami),
witaminę E (poprawia krzepliwość krwi, obniża cholesterol we krwi, wzmacnia wzrok),
witaminy B1, B6 oraz B12 (dają energię, poprawiają pracę serca oraz układu nerwowego, wzmacniają produkcję krwi).

Nie jesteś z Czechowic? Żaden problem! Sprzedajemy naszą wołowinę każdemu, kto u nas złoży zamówienie i ma ochotę po nią przyjechać! Oprócz naszej małej i pięknej wsi oraz Czechowic stajemy się rozpoznawalni w takich miastach jak: