Wołowina Katowice
Najbliższa sprzedaż odbędzie się 15, 16 i 18 listopada.
Zamówienia na całą naszą ofertę możecie składać do 6 listopada.
Znajdujemy się w
Uwaga!
Na ten moment nie oferujemy wysyłki wołowiny!
Odbiór jest możliwy tylko stacjonarnie w naszym sklepie w Bronowie!
Czym wyróżnia się nasz sklep z wołowiną w Katowicach?
Kiedy sprzedajemy?
Jak wygląda składanie oraz odbieranie zamówienia?
Po złożeniu zamówienie zapisujemy je i na parę dni przed sprzedażą kontaktujemy się z Tobą i podamy dzień oraz godzinę, w której należy odebrać swoje mięso. Z racji, że jest to świeże mięso, nie oferujemy wysyłki zamówień do Katowic.
Czym karmimy nasze krowy rasy Limousine?
Cennik wołowiny
Kiełbasa parówkowa (wiedeńska)
33 zł / kg
Kiełbasa cienka biała
35 zł / kg
Kiełbasa parówkowa (w folii)
31 zł / kg
Kiełbasa parówkowa (serdelki)
31 zł / kg
Frankfurterki grillowe białe
39 zł / kg
Kiełbasa szynkowa
44 zł / kg
Krakowska podsuszana
46 zł / kg
Necówka pieczona
40 zł / kg
Parówki wieprzowo drobiowe
33 zł / kg
Kiełbasa grillowa
34 zł / kg
Kiełbasa z serem, bazylią i oregano
36 zł / kg
Polędwiczki łososiowe
46 zł / kg
Polędwiczki wędzone
46 zł / kg
Boczek zwijany z polędwiczką
46 zł / kg
Kabanosy
55 zł / kg
Kości wieprzowe wędzone
11 zł / kg
Źródełko wiedzy o wołowinie
Mięso wołowe, coraz częściej zastępowane jest na mięso drobiowe, niestety, niepotrzebnie. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze, jakie posiada wołowina, jest zaliczana do jednych z najbardziej odżywczych produktów spożywczych, a jak wszyscy wiemy, odpowiednia ilość makroskładników przyczynia się do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Analizując badania, wołowina składa się w około 45% z białka i w około 54% z tłuszczu, zdecydowanie najmniej wołowina składa się z węglowodanów, około 1%.
Kaloryczność wołowiny różni się od tego, jaką część tuszy wołowej zjemy, ale nie tylko. Istotną kwestią jest samo hodowanie bydła, czyli wiek, masa ciała, umięśnienie oraz ilość tłuszczu, wynikający z sposobu karmienia.
Oprócz idealnego rozkładu makroskładników należy wspomnieć o witaminach i minerałach, które są zawarte w mięsie wołowym, ponieważ ten rodzaj mięsa ma najwięcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do innych. Na dodatek wołowina skrywa w sobie: witaminę A (wzmacnia odporność organizmu, zwalcza wirusy i bakterie, chroni przed zakażeniami),
witaminę E (poprawia krzepliwość krwi, obniża cholesterol we krwi, wzmacnia wzrok),
witaminy B1, B6 oraz B12 (dają energię, poprawiają pracę serca oraz układu nerwowego, wzmacniają produkcję krwi).