Spaghetti, spaghetti, spaghetti! Po ciężkich bojach, kilkunastu nie udanych autorskich przepisach w końcu udało nam się zrobić ten idealny, ten prawidłowy, ten jedyny prawilny przepis na spaghetti w nieco ostrzejszej odmianie i oczywiście naszą wołowiną!
Czym jest spaghetti?
Spaghetti to tradycyjny posiłek kuchni włoskiej (ciekawostką jest, że tej potrawy nie wynaleźli Włosi), jednakże nie samo danie czyni siebie tradycją, tylko makaron, który we Włoszech jest podstawą większości dań. Bardzo mało osób wie, że spaghetti to nie tylko nazwa posiłku, który dziś jest głównym tematem a też określenie “długi, cienki makaron“. Typowa włoska pasta (makaron) to proste, długie nitki, które długością mogą sięgać nawet do 80cm, tworzy się je z tzw. twardej odmiany mąki pszenicznej (pszenica durum)
Ile gotować makaron “al dente”?
Przepis na spaghetti
Składniki do spaghetti
- 500 gram wołowiny (koniecznie z naszego sklepu, inaczej będzie wam nie smakować)
- Pół papryki
- Cała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- Makaron spaghetti
- Oliwa z oliwek
Jak zrobić spaghetti?
Do woka (taka niby patelnia, niby garnek i trochę niby miska :D) wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, następnie czosnek i paprykę. Całość podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Na osobnym palniku gotujemy osoloną wodę na spaghetti. Do mięsa dodajemy pomidory w puszce i przyprawy, solimy wedle uznania. Podsmażany tak długo aż zredukuje się sos.
Odcedzamy makaron i dodajemy do mięsa. Całość nakładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem.