Przepis na spaghetti

Podbeskidzka Wołowina 9 Blog o wołowinie 9 Przepis na spaghetti

 Spaghetti, spaghetti, spaghetti! Po ciężkich bojach, kilkunastu nie udanych autorskich przepisach w końcu udało nam się zrobić ten idealny, ten prawidłowy, ten jedyny prawilny przepis na spaghetti w nieco ostrzejszej odmianie i oczywiście naszą wołowiną!

Czym jest spaghetti?

 Spaghetti to tradycyjny posiłek kuchni włoskiej (ciekawostką jest, że tej potrawy nie wynaleźli Włosi), jednakże nie samo danie czyni siebie  tradycją, tylko makaron, który we Włoszech jest podstawą większości dań. Bardzo mało osób wie, że spaghetti to nie tylko nazwa posiłku, który dziś jest głównym tematem a też określenie “długi, cienki makaron“. Typowa włoska pasta (makaron) to proste, długie nitki, które długością mogą sięgać nawet do 80cm, tworzy się je z tzw. twardej odmiany mąki pszenicznej (pszenica durum)

Ile gotować makaron “al dente”?

“Al dente? Ja makaron chce tylko ugotować!”-Wiemy,makaron al denteto po prostu sposób na idealne ugotowanie go do dania, takiego jak nasze spaghetti. Aby makaron był jak powinien, według zasad oraz co najważniejsze był smacznynie wolno go łamać na krótsze kawałki! Co do gotowania to owy makaron należy gotować w osolonej wodzie (minimum 1 litr na 100 gram makaronu) przez około 8-12 minut. Panie, toć to 4 minuty różnicy są, kiedy mam wiedzieć, że makaron jest gotowy? Makaron musi  być lekko twardy, ale nie surowy! Czyli po przegryzieniu na przekroju makaronu musi być taka kropeczka, która świadczy o tym, że nie jest do końca ugotowany.
Makaron na spaghettti - mielone wołowina

Przepis na spaghetti

Składniki do spaghetti

  •  500 gram wołowiny (koniecznie z naszego sklepu, inaczej będzie wam nie smakować) 
  • Pół papryki
  • Cała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Makaron spaghetti
  • Oliwa z oliwek

Jak zrobić spaghetti?

Do woka (taka niby patelnia, niby garnek i trochę niby miska  :D) wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, następnie czosnek i paprykę. Całość podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Na osobnym palniku gotujemy osoloną wodę na spaghetti. Do mięsa dodajemy pomidory w puszce i przyprawy, solimy wedle uznania. Podsmażany tak długo aż zredukuje się sos.
Odcedzamy makaron i dodajemy do mięsa. Całość nakładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem.