Przepis na hamburgery

Podbeskidzka Wołowina 9 Blog o wołowinie 9 Przepis na hamburgery

Z czego najlepiej zrobić wołowe mielone?

 Mielone to jeden z najpopularniejszych odmian podania mięsa wołowego w Polsce, odpowiednio przygotowane kulinarnie mielone cieszy podniebienie nawet wyrafinowanego smakosza wołowiny, lecz samo przygotowanie w kuchni to połowa sukcesu, za drugą połowę odpowiada wybranie dobrej części tuszy wołowej, z której mięso mielone wychodzi najlepiej!
Bazując na kilkunastoletnim doświadczeniu, jeśli chodzi o mięso wołowe, przygotowaniu mięsa mielonego wołowego na wszystkie możliwe sposoby doszliśmy do jednogłośnego wniosku. W naszym sklepie mięsnym z wołowiną, mięso mielone pozyskujemy z karku i łopatki naszych krówek rasy limousine.

Przepis na hamburgery z wołowiną - Podbeskidzka Wołowina

Co można zrobić z mięsa mielonego?

Mielone mięso, które oferuje Podbeskidzka Wołowina, sprawdza się idealnie w każdej możliwej formie przygotowania. Jako że wołowina gościu u nas w menu dosłownie… zawsze, możemy polecić nasz wyrób, jakim jest mięso mielone do zrobienia wielu potraw, zaczynając od najprostszej, czyli najzwyklejsze kotlety z mielonki, pulpeciki, spaghetti, świetnie sprawdza się również jako farsz! Oraz co najważniejsze i najsmaczniejsze… Nasze mięso idealnie smakuje w hamburgerze! Nie dość, że jest to samo w sobie pyszne jedzenie, to jeśli dodatkowo mięso ma unikalny, pyszny smak i jest odpowiednio przygotowane do użycia jako mięso na hamburgery, podbije ono serca każdego spożywającego!
Na wielu próbach udanych i też mniej udanych możemy pochwalić się wam naszym autorskim przepisem na hamburgery, sprawdzonym już przez setki osób, więc nie ma mowy, że nie przypadnie do gustu właśnie Tobie! Na wielu próbach udanych i też mniej udanych możemy pochwalić się wam naszym autorskim przepisem na hamburgery, sprawdzonym już przez setki osób, więc nie ma mowy, że nie przypadnie do gustu właśnie Tobie!

Przepis hamburgery z wołowiny

Składniki

  • 900g mięsa mielonego z naszego sklepu (inaczej się nie uda! :D),
  • czubata łyżeczka pieprzu mielonego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ketchup, majonez, musztarda dijon,
  • sałata,
  • cebula czerwona,
  • pomidor,
  • bekon,
  • jajko na miękko,
  • ser topiony cheddar,
  • bułki na burgery.

Sposób przygotowania

Mięso na burgery dobrze osuszyć, dodać przyprawy i dobrze wymieszać z łyżką oliwy. Następnie formujemy kotlety po około 150g jeden na wielkość nieco większą niż bułka. Przyprawy dobrze wymieszać z mięsem osuszonym i dodać łyżkę oliwy.  Warzywa drobno pokroić w dzwoneczki. Mięso smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron po około 2 minuty. Pod koniec czasu pieczenia, na kotlet mielony położyć plasterek sera, po upływie czasu pieczenia mięsko należy odstawić na minimum 2-3 minutki, żeby sobie… odpoczęło. W międzyczasie ogarniamy bułki, czyli podgrzewamy lub podpiekamy, smarujemy keczupem oraz obowiązkowo do tego musztardą Dijon (idealne połączenie), nakładamy mięso, pomidor, cebula, bekon jajko i na górę odrobina majonezu.