Polędwica prawdziwa & Polędwica ligawa

Podbeskidzka Wołowina 9 Blog o wołowinie 9 Polędwica prawdziwa & Polędwica ligawa

Polędwica prawdziwa

 Polędwica prawdziwa to mięso wysokiej jakości, pochodzi z tylnej ćwierćtuszy, oddzielana od brzusznej powierzchni kręgów lędźwiowych i bocznej części biodra. Możesz zakupić ją w naszym sklepie w dwóch wariantach, z okrywą tłuszczową lub bez.

Co można przygotować z polędwicy prawdziwej?

Polędwicę można przygotować na wiele sposobów, najczęściej zobaczymy ją w kebabie, szaszłykach, befsztykach lub w sposobie najbardziej polecanym przeze mnie, czyli wstekach (swoją drogą steki też można zrobić z antrykotu).

 Polędwica ligawa

Polędwica ligawa to inaczej mięsień pół ścięgnisty, pozyskujemy ją przez wycięcie jej z udźca wołowego. Jest to chudy mięsień który dobrze smakuje niezależnie od sposobu przygotowania.

Przepis na polędwice ligawą

Przepis, który chcemy wam polecić to cienkie, upieczone plastry polędwicy ligawej z kremem balsamicznym, nie jest to nic ciężkiego do wykonania a smakowo warte spędzenia tego czasu w kuchni.

Składniki

  • 0.5kg polędwicy ligawej
  • 20g rukoli
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 15ml oliwy
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego
  • Odrobina kłącza imbiru
  • 30ml sosu sojowego
  • 100ml wódki wiśniowej
  • pieprz

Sposób przygotowania

Marynata z sosu sojowego, wódki, tartego imbiru, kopru i pieprzu. Dodajemy do marynaty wymyte mięso i do lodówki na 3-4 godziny. Następnie piekarnik do 220 stopni i wkładamy na 8 minut. Na talerzu w międzyczasie układamy rukole, kładziemy mięso, skraplamy oliwą i dekorujemy pomidorami koktajlowymi.

pomysł na przepis zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP