Polędwica prawdziwa
Polędwica prawdziwa to mięso wysokiej jakości, pochodzi z tylnej ćwierćtuszy, oddzielana od brzusznej powierzchni kręgów lędźwiowych i bocznej części biodra. Możesz zakupić ją w naszym sklepie w dwóch wariantach, z okrywą tłuszczową lub bez.
Co można przygotować z polędwicy prawdziwej?
Polędwica ligawa
Polędwica ligawa to inaczej mięsień pół ścięgnisty, pozyskujemy ją przez wycięcie jej z udźca wołowego. Jest to chudy mięsień który dobrze smakuje niezależnie od sposobu przygotowania.
Przepis na polędwice ligawą
Przepis, który chcemy wam polecić to cienkie, upieczone plastry polędwicy ligawej z kremem balsamicznym, nie jest to nic ciężkiego do wykonania a smakowo warte spędzenia tego czasu w kuchni.
Składniki
- 0.5kg polędwicy ligawej
- 20g rukoli
- 5 pomidorów koktajlowych
- 15ml oliwy
- 1/4 bulwy kopru włoskiego
- Odrobina kłącza imbiru
- 30ml sosu sojowego
- 100ml wódki wiśniowej
- pieprz
Sposób przygotowania
Marynata z sosu sojowego, wódki, tartego imbiru, kopru i pieprzu. Dodajemy do marynaty wymyte mięso i do lodówki na 3-4 godziny. Następnie piekarnik do 220 stopni i wkładamy na 8 minut. Na talerzu w międzyczasie układamy rukole, kładziemy mięso, skraplamy oliwą i dekorujemy pomidorami koktajlowymi.
pomysł na przepis zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP