Krzyżowa

Jak przyrządzić krzyżową?

 Przyrządzenie krzyżowej nie jest trudną rzeczą lecz wymaga dobrego przepisu, zazwyczaj pierwszy lepszy znaleziony opiera się na kuchni żydowskiej, my testując wiele różnych rodzajów kuchni podania krzyżowej, począwszy od Brazylijskiej, po Irlandzką kończąc na tradycyjnych potrawach z krzyżową z Ameryki, doszliśmy do własnego przepisu bazując na połączeniu wszystkich kuchni. Jest to dosyć niespodziewany typ posiłku ponieważ jest to… kanapka! A nasz własnoręczny przepis na krzyżową znajdziesz poniżej.

Jak przyrządzić krzyżową?

Krzyżowa to ogólne pojęcie jednej z części budowy naszych krówek rasy limousine. Krzyżową pozyskujemy z ćwierćtuszy tylnej, profesjonalnie oraz ładnie pisząc jest to zespół mięśni pośladkowych. Nie będziemy wam pisać jak się go wycina, bo to nasza kwestia, za to omówimy na co dzieli się to ogólne pojęcie tak często pożądanej w naszym sklepie krzyżowej:
Krzyżowa Wołowa - Przepis na krzyżową

Krzyżowa oko – Określana mianem serca omawianej przez nas części wołowiny. Jest to chudy oraz kruchy kawałek mięcha z których najczęściej robione są “medaliony” (potocznie pisząc to takie kotlety okrągłe lub owalne), które poddaje się krótkiemu pieczeniu lub grillowaniu a coraz bardziej popularnym podaniem tego rodzaju krzyżowej w krwistej postaci.

Krzyżowa okrywa – Jako jedyna z rodzajów krzyżowej ma widoczną lecz nie duża wierzchnią warstwę tłuszczu. Okrywa posiada ogromną historię w kuchni, dzięki swoim wartościom odżywczym i posiadanej okrywy tłuszczowej była jednym z podstawowym posiłków w dawnych czasach.

Krwista ogonek– Dość kruchy mięsień bardzo doceniany przez największych koneserów wołowiny za bogaty smak. Na całym świecie ta część wołowiny kojarzona jest z średnio wysmażonym stekiem. Ciekawostką jest, że rodzajów grillowania ogonka jest ogromna ilość i każdy nosi swoją własną nazwę, np. grillowanie nad dymem drzewa dębowego nosi nazwę “Santa Maria Steak”.

Składniki na kanapkę z wołowiną

Przepis na Krzyżową – Amerykańska kanapka z wołowiną

Składniki

  • 0,5 kg naszej wołowinki (krzyżowa),
  • 15 dkg sera cheddar,
  • 15 dkg sera gouda,1/3
  • papryka czerwona,
    1/3 papryki żółtej,
  • 1 cebula biała,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • kilka listków sałaty,
  • 4 bułki ciabatta,
  • ketchup i majonez,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania

  1.  Mięso kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek włókien.
  2.  Na osobnej desce kroimy w kostkę papryki, ogórki, oraz cebulę w piórka.
  3.  Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy mięso, gotowe wykładamy na miskę.
  4.  Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilkę, następnie dodajemy paprykę. Po chwili dodajemy mięso, podlewamy wodą (ok. 150 ml)i dusimy całość przez kilka minut.
  5.  Odstawiamy patelnię z ognia i dodajemy do całości pokrojony w kostkę ser, zostawiamy pod przykryciem parę minut do roztopienia się sera.
  6.  Na patelni grillowej podgrzewamy bułki ciabatty.
  7.  Na cieplutkie bułeczki nakładamy ketchup, listek sałaty, ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, oraz naszą wołowinkę z dodatkami. Na wierzch bułki dodajemy majonez.
  8.  Bułkę składamy i życzymy smacznego
Przepis na krzyżową - kanapka z wołowiną - ciabatta