Karkówka Wołowa

Z której części krówki pochodzi karkówka?

 Karkówka jest część półtuszy wołowej pochodzącej z części mięśni międzyżebrowych, zawiera także kości-przepołowione kręgi szyjne i piersiowe. Karkówka charakteryzuje się budową silnych mięśni, które poprzerastane tłuszczem i ścięgnami. Naturalne przerosty na karkówce sprawiają, że ma ona unikalny smak i konsystencję.

Karkówka wołowa przepis - Podbeskidzka Wołowina

Dlaczego karkówka jest tak pożądanym rodzajem wołowiny?

Ta część mięsa pochodząca z naszego bydła rasy limousine jest o tyle wygodna dla kupującego, że można ją użyć w całości np. do rosołu, duszenia lub pysznych pieczeni. Teraz pewnie się zastanawiasz a co z kością? Kość w karkówce powinno się zostawiać, ponieważ podnosi ona walory smakowe, nadaje soczystość i nieco skraca czas przygotowania, ponieważ karkówka z kością łatwiej nabiera temperatury.

Jak przygotować karkówkę?

Zalecamy pozbycia się ścięgien i większych narośli tłuszczowych, lecz nie wszystkich!
Prócz potraw wymienionych wyżej, karkówka dzięki swojej lepkości jest pożądanym mięsem do przygotowania gulaszu oraz zrobienia mielonego z karkówki i użycia tego mięsa do hamburgerów! Pamiętajmy, że to tylko zalecenia, ponieważ my używamy karkówki również w nieco inny sposób, który znajduje się poniżej!

Przepis na karkówkę

Składniki

  • 500g karkówki wołowej, obowiązkowo z podbeskidzkiej wołowiny (inaczej się nie uda)
  • 1 cebula
  • 1 namoczona w wodzie bułka
  • 30g suszonych grzybów (zalecamy borowiki)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 30g pomidorów koktajlowych
  • 30ml oleju
  • 50g masła
  • 500ml bulionu warzywnego
  • świeża bazylia
  • sól pieprz

Opis przygotowania

  1. Kilka godzin przed rozpoczęciem wymyć grzyby i namoczyć.
  2. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy, dodajemy do tego przesmażoną cebulkę.
  3. Masę mięsną przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy kuleczki.
  4. Grzyby siekamy na bardzo drobną kosteczkę.
  5. Kotleciki smażymy na maśle i oleju, zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i grzyby.
  6. Gotujemy około 15 minut, na koniec przyprawiamy według gustu i dodajemy bazylię.
  7. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi!

pomysł na przepis zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP