Z której części tuszy jest antrykot?
Antrykot uzyskiwany jest z mięśnia wzdłuż kręgosłupa przyrastającego do kręgów piersiowych, a od dołu do żeber. Mięso charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu i błon, dzięki czemu po prawidłowym przygotowaniu staje się bardzo soczyste?
Z której części tuszy jest antrykot?
Steki, steki, steki, tym właśnie zyskuje sławę antrykot, lecz to nie wszystko do czego nadaje się również antrykot, ponieważ zrobienie z niego rosołu, gulaszu czy kotleta gdy mamy bardzo dobry przepis jest w zupełności normalne.
Podsumowując, antrykot można podać w wielu wersjach, najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie i pyszny przepis na antrykot.
Przepis na grillowany antrykot z warzywami
Składniki
- 4 kotlety z antrykotu (oczywiście z naszego sklepu z wołowinką)
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 8 szparagów zielonych
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 4 ziemniaki
- 50g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- sól morska
- pieprz kolorowy
- 2 gałązki tymianku
- oliwa
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i suszymy, tak samo jak warzywa. Obieramy ziemniaki i zawijamy w folie aluminiową z dodatkiem masła i rozmarynu (przyprawić pieprzem i solą). Pieczemy do miękkości.
Paprykę, szparagi i czosnek kroimi plastry, doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem.
Dodajemy 3 łyżki oliwy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
Na rozgrzanej patelni grillowej, przyrządzamy mięso do takiego stopnia przysmażenia jaki nam odpowiada.
Antrykot na talerz, dodajemy pyszne warzywka i ziemniaczki, i dekorujemy pietruszką.
pomysł na przepis zaczerpnięty z wielkiej księgi wołowiny QMP